VERHILDERSUM

Borg Verhildersum. Foto gemaakt door Karla Ubels.
Borg Verhildersum. Foto gemaakt door Karla Ubels.

Ter voorbereiding van het vertelproject zijn Frouke Roukema en Karla Ubels 3 oktober 2015 naar Landgoed Borg Verhildersum te Leens geweest.

In borg Verhildersum hebben we op een houten bank gezeten die er rond 1700 ook al stond. Zo hadden we letterlijk even contact met het verleden. Karla (Boukje, de huishoudster van de Fraylemaborg) zat naast Frouke (borgvrouw Anna Habina Lewe van Middelstum; borgvrouw van Verhildersum). Zullen ze vroeger ook wel eens zo naast elkaar gezeten hebben? We vermoeden van niet.

Emmers en pannen. Foto gemaakt door: Karla Ubels
Emmers en pannen. Foto gemaakt door: Karla Ubels

Boukje: “Het was een drukte van belang rond de borg toen we er gisteren (2 oktober 1712) aan het einde van de middag met paard en wagen aan kwamen. Het land voor de borg werd geploegd, tuinmannen waren druk in de weer en karren met eten en drinken werden aan- en afgevoerd. Ik heb op de zolder van de borg geslapen. Daar waar de was ook wordt gedaan. Rond vijf uur werd ik vanochtend gewekt door een van de meiden. Samen met het keukenpersoneel van Verhildersum bereid ik nu het eten voor. Wat een enorme hoeveelheid lekkernijen, heerlijkheden die ik zelf nog nooit gegeten heb. De geur van de gekruide duiven komt al uit de oven. Nog een uur, dan zullen de eerste gasten arriveren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s