ARP SCHNITTGER

In de kerk hangt dit orgel van Arp Schnitger uit 1696. Foto: Zakina's blog.
In de kerk hangt dit orgel van Arp Schnittger uit 1696. Foto: Zakina’s blog.

In 1691 laat Henric Piccardt de kerk van Harkstede tot op de grond toe afbreken. In 1692 wordt er voortvarend begonnen met de bouw van een gloednieuwe kerk. Het mag een paar centen kosten; het gebouw wordt in een nieuwe, modieuze stijl opgetrokken, er worden houtsnijders ingehuurd om een preekstoel en herenbanken te snijden, en in het ontwerp worden een grafkelder voor de familie, een werkkamer voor meneer en een privé-toilet opgenomen. Als kers op de taart wordt er een splinternieuw orgel besteld bij de beroemde orgelbouwer Arp Schnittger. En oh ja, of die er gelijk ook maar een huisorgel bij wil leveren voor Piccardts borg Klein Martijn.

Van dat huisorgel is helaas niets meer over. Maar het orgel dat Schnittger voor de kerk in Harkstede bouwde, bestaat nog steeds. In de loop der tijd is het een paar keer veranderd en uitgebreid, dus het binnenwerk is helaas niet meer origineel te noemen. Maar een aantal pijpen én het houtwerk is nog precies zoals het ooit in de werkplaats van Arp Schnittger bedacht is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s