PORTRETJE VAN PICCARDT

Henric Piccardt
Henric Piccardt

Achter dit schijnbaar simpele portretje van Piccardt blijkt een interessant verhaal over vier mannen schuil te gaan. Allereerst is daar natuurlijk de geportretteerde zelf. Zijn naam staat in niet te missen koeienletters langs de rand: Henry Piccardt. Samen met de afkorting G.O.D.L.C.D.R.D.F. De betekenis daarvan is ons tot op heden onduidelijk (Iemand een idee?)

Maar kijk eens naar de andere bijschriften: N.Maes pinxit (geschilderd door N.Maes) en P.Landry sculpsit 1672 (gegraveerd door P. Landry 1672). De prent is dus gemaakt naar een schilderij van N. Maes. Toch niet…. Jazeker wel. Nicolaes Maes. DE Nicolaes Maes (1634-1693). De beroemde 17e eeuwse portretschilder. Leerling van niemand minder dan… Rembrandt van Rijn. Piccardt heeft zichzelf dus ooit laten portretteren door Nicolaes Maes. Helaas is dat portret verloren gegaan. Maar gelukkig hebben we deze prent nog…

Die prent is in in 1672 gemaakt door Pierre Landry (gest. 1701), graveur te Parijs. Ook niet de minste. Landry had zich in Parijs toegelegd op het maken van portretten van society-figuren. Hij maakte die gravures naar het voorbeeld van bestaande schilderijen. In dit geval dus van een schilderij van Maes. De connectie tussen Maes en Piccardt is wat onduidelijk. Heeft Piccardt zich laten portretteren in Amsterdam? Of in Antwerpen, waar Maes ook een tijd lang werkte? We weten het niet.

Onder de gravure is een kwatrijn opgenomen dat Piccardts lof zingt. Het kwatrijn is ondertekend met ‘G. Patin’. Dat is niemand minder dan Guy Patin (1601-1672), arts en deken van de medische faculteit van de universiteit van Parijs. Patin correspondeerde met geleerden uit heel Europa en schreef honderden brieven in het Frans en het Latijn. Uit zijn correspondentie komt hij naar voren als een vrijdenker.
Behalve brieven schreef Patin ook gedichten. En hij verzamelde boeken. Zijn verzameling was immens en zijn ambitie groot: hij was stellig van plan om alle gedrukte boeken die er bestonden te lezen.
Naast dat alles vond hij ook nog tijd om te handelen in boeken. Dat kwam niet alleen hem, maar ook zijn zoon duur te staan op het moment dat ontdekt werd dat hij van onder de toonbank ook boeken verkocht die officieel verboden waren. In 1666 werden zowel hijzelf als zijn zoon Charles daarvoor veroordeeld. De straf voor Charles was wel heel zwaar: hij werd veroordeeld tot een levenslange straf als…. galeislaaf.
Guy Patin stierf in 1672, hetzelfde jaar waarin Landry de prent van het portret van Piccardt maakte.
Tien jaar na Patins dood werd zijn uitvoerige correspondentie van brieven in het Frans en het Latijn met geleerden uit heel Europa uitgegeven.
Gezien de sterfdatum van Patin samenvalt met het jaar waarin Piccardt terugkeerde naar Nederland, kan het niet anders dan dat Patin Piccardt in diens jaren aan het Franse hof heeft leren kennen.

Een gedachte over “PORTRETJE VAN PICCARDT

  1. We zijn er uit. Die afkorting G.O.D.L.C.D.R.D.F. in het portret van Piccardt, die we hierboven noemden? Frouke Roukema heeft gevonden wat het betekent: Gentilhomme Ordinaire De La Chambre Du Roi De France. Kamerheer van de Franse koning, dus.
    Pffff. Dat raadsel met die afkorting is nu dus gelukkig ook opgelost.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s